Досить рідкісний птах в центрі Куп’янська

3

Більшість міських мешканців навіть не бачили цю дуже красиву пташку. А багато з тих хто бачив – не знають, що називається вона  одуд.

Під час спостерігання за реставруванням пам’ятника Тарасу Шевченку я два дні поспіль бачив трьох одудів, які паслися в траві скверу.

DSC02490

Птахи швидко бігали по траві, виловлюючи комах своїм досить довгим дзьобом. Інколи вони перегукувались глухими звуками, що чутно як “од-од” або “уд-уд”.

Саме за цю “пісеньку” одуд і отримав свою офіційну назву.  Хоча в деяких місцинах України їх називають так, як чують на слух цей спів: 

вудвуд,  худотут,  вудко,  худко,  одітут.

Та й латинською мовою у нього офіційна назва від пісні: Upupa epops.

У одуда світлопомаранчевий колір тіла й голови, а пір’я на крилах і хвості має яскраві чорно-білі смуги. Самочки і самці мають однаковий окрас.

Головною ознакую одуда звісно є його красива зачіска, яку птах інколи розкриває, як віяло, або іншими словами – як ірокез панка.

Одуди підпускали мене досить близько, швидко тікаючи по землі і злітали лише тоді, коли я їм вже набридав своїм фотоапаратом. А я марно намагався піймати в об’єктив птаха саме з розкритим хаєром. Не вдалося… Тому головну картинку цієї публікації запозичив з інтернету.

Втім й у складеному вигляді той чубець робить одуда одразу впізнаваним серед птахів. Як на мене,  його голова схожа на молоток-кирку.

Одуд – єдиний представник цього роду птахів. Мешкає він в Європі, Азії та Африці. І відрізнється лише яскравістю окрасу. 

Гніздяться вони в дуплах дерев або серед каміння.

Самочка відкладає від 5 до 9 яєць і висиджує їх досить довго – до місяця. В цей час самець носить їй їжу.

Щоб ніякий дрібний хижак не зміг розорити кладку яєць або пожерти пташенят, одуди обробляють гніздо маслянистою рідиною з куприкової залози. Вона дуже смердюча і це відлякує ворогів, а серед людей цей сморід поширив назаслужені плітки, що одуд – неохайний птах.

Коли вилупляються пташенята, батьки годують їх недовго 20 – 27 діб і потім влаштовують їм “випускний”, відправляючи з гнізда у доросле життя. Хоча деякий час одуди-підлітки ще літають поруч з батьками.

І хоча дзьоб у одуда довгий, язик у нього короткий, тому інколи він не може проковтнути жука, червяка, або личинку з землі. Тому він підкидає дзьбом здобич вгору, ловить її поглибше до рота і ковтає.

Одуда визнано національним птахом Ізраїлю, а ще цього чудового красивого птаха  зображено на гербах одного німецького і одного литовського міста і на грошах африканської країни Гамбії.

А це результати мого фотополювання

DSC02494

DSC02507DSC02505

DSC02504DSC02500

DSC02497DSC02495

Be the first to comment on "Досить рідкісний птах в центрі Куп’янська"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*