Про свято Маковія

Маковія

Сьогодні, 14 серпня, православне свято Всемилостивого  Спасу та Пресвятої Богородиці, або як його називають у народі Перший Спас, Медовий Спас або Маковія.

Цього дня у цервках святять воду, квіти і мак.

На Маковія потрібно зробити букет з чорнобривців, жоржин, айстр, гвоздик, а ще  додати туди зілля м’яти, чебрецю, любистку, петрова батога, полину, деревію тощо. Але в букеті обов’язково мають бути достиглі голівки маку.

Знахарі вважали, що маком треба обсипати дім і тоді всі відьомські хитрощі зникнуть.

Освячений мак кладуть за образи  і весною розсівають макове зерно по городу.

А ще, цього дня в Україні готують обрядову їжу – шУлики.

Ось що про це світо і його традиції в Куп’янському повіті писав наш відомий краєзнавець Петро Іванов:

 На Маковія печуть коржі і готують з них так звані шУлики.  Тобто, ламають ті пісні коржі на дрібні кусочки, обливають їх медовою ситтю (або медом) з маковим молочком (перетертим маком).

шулики

А ще готують із макового молока з медом «маковики»

Як шулики так і маковики складають виключно страву цього дня у українців. У росіян ці блюда невідомі. У підтвердження чого розповідають такий анекдот:

Якось на Маковія зайшов до однієї удови солдат-москаль. Господарка посадила його обідати і на завершення обіду подала йому шуликів.

Солдат-москаль, який ніколи не бачив такої страви, та ще до того ж наївшись борщу та каші, підозріло подивився на суміш кусочків коржа та макового молока і спитав: «А что ето такоє?»

- «Та це – шулики!» – вдповіла стара.

- «Кулики-кулики… Так пусть летят сєбє со своїм гніздом», – сказав москаль, викидаючи у вікно шулики.

- «Та що се ви робите, служивий?!  Ви б покуштували!» – мовила господиня.

Солдат лизнув ложку – смачно, солодко!

Та як закричить у вікно : « Кулики, кулики! Возвратитєсь назад в свойо гньоздишко!».

Ось так дурний москаль і лишився без шуликів на Маковія.

 

 

Be the first to comment on "Про свято Маковія"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*