Полювання на чаплю

sp

Цієї весни вода в Осколі піднялася дуже швидко і досить високо.  Чи не вперше за останні роки на острові у центрі Куп’янська вода з обох русел з’єдналася, і пройти по сухому до розвилки річки –  вже не можливо.

DSC_0393

Дуже приємно, що на острів вже повернулися одні з найбільших птахів наших країв – чаплі. Чаплю легко можно відрізнити під час лету по S-подібній формі шиї.

Бачите тут чаплю? А їх тут аж дві!  І різних видів!

DSC_0364

Перша чапля, яку завжди добре видно здалеку, це Велика біла чапля, яку ще називають Чепура велика. Вона тут ходить вже кілька днів і я давно полював за нею з фотоаппаратом. Але вона була досить далеко і на фотографії це була лише біла цяточка.

DSC_0396

І лише сьогодні чапля сіла навпроти дитячого пляжу, що на вулиці Кавказ.

З такої відстані її вже можна було сфотографувати краще.

DSC_0362

Чапля подовгу стояла на місці і потихеньку граціозно просувалася по мілині.

DSC_0374

Власне назвали цих птахів чаплями саме завдяки їх способу пересування по мілководдю. Їх назва походить від праслов’янського дієслова “чапати” або “чалапати”, тобто – “ходити з плескотом”.

Отже ця біла чепура чапала собі, чалапала спокійно, доки раптом не побачила, що неподалік неї сіла інша чапля. Сіра.

Оскільки Біла чепура має зріст до 104 см, розмах крил до 190 см і вагу до 11 кг, то вона завжди домінує серед інших птахів свого сімейства. Сіра чапля трішки менша.

Отже біла жвавіше почалапала у бік сірої.

DSC_0380

Я швидко фотографував, чекаючи на якусь бійку між птахами

DSC_0385

А сіра стояла непорушно і не тікала.

DSC_0384

Це вочевидь спантеличило білу, вона просто пройшла повз сіру.

DSC_0387

Потім раптом різко розвернулася і злетіла. Це злякало сіру і вона без розгону теж піднялася в повітря.

DSC_0389

DSC_0390

Сонце вже сідало за гору, тому обидва птахи розлетілися у різні боки, туди де будуть ночувати.

Минулого року в Куп’янську одна пара сірих чапель звила гніздо на центральному острові. І коли вивелися пташенята до них намагався підібратися дурнуватий лебідь. Лебеді – то безжалісні вбивці молодняка всіх інших птахів, які посміли гніздування неподалік. Так вони заклювали пташенят качок, лисух і болотних курочок, яких раніше в центрі міста було дуже багато.

Але цього разу лебідь отримав гідний відпір від дорослих чапель. Вони накинулися на лебедя і своїми гострими дзьобами прогнали його від своїх пташенят.

Врешті я бачив у них двох чапленят, які вже наприкінці серпня виросли майже до розміру батьків.

Чаплі гніздяться на великих деревах. Іх гніздо нагадує просто купу очерету і гілочок. Самка сірої чаплі відкладає один раз на рік 3-5 блідоблакитних, іноді з червоними плямками, яєць. А от яйця Білої чепури – блакитно-зеленого кольору.

У обох видів чапель висиджують яйця і самець, і самка 25-26 діб. Вилупляються чапленята голими й зовсім беззахисними і цілком залежать від батьків. З виводку виживає 1-2 найсильніших чапленят і вже на свій 50 день вони починають вчитися літати.

Цікаво, що самки готові до розмноження вже на наступний рік, а от самці лише через рік. Тому пари у чапель складаються сезонні.

Їдять чаплі в основному рибу, але не нехтують і іншими істотами: пуголовками і дорослими жабами, зміями, раками, цвіркунами, кониками і навіть дрібними гризунами. За добу дорослій чаплі потрібно з’їсти до півкіла риби.

Живуть чаплі приблизно 15 років.

 

 

Be the first to comment on "Полювання на чаплю"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*