В Куп’янську їх поки більше ніж людей

Горобці головна

Все ближче морози і вже настала пора готувати годівнички для птахів.

Добре, що в місті Куп’янську є унікальна можливість спостерігати за великими птахами. Такими як лебеді, чаплі, лелеки, яструби тощо. А ще за горихвістками, мухоловками, ткачиками, рибалочками, омелюхами, солов’ями і ще двома десятками різних видів птахів.

І майже зовсім поза увагою людей залишаються найчисленіші наші пернаті сусіди. Мова піде про горобців.

Мало хто знає, що в Куп’янську поруч з нами живуть два види горобців, які суттєво відрізняються один від одного.

Це горобець хатній і горобець польовий.

Ці два види ніколи не зустрічаються на одному клаптику землі, а у місцях, де їх популяції перетинаються, польовий і хатній горобці тримаються порізно, хоч і по сусідству. У битві за їжу завжди першими починають атакувати більші за розміром хатні горобці.

Горобець хатній

Горобець хатній веде осілий спосіб життя, чому сприяють умови для гніздування і рясний корм в поселеннях людей. Гніздиться горобець окремими парами, селячись безпосередньо коло житла людини.

Загальне забарвлення пір’ячка на тілі зверху коричнювато-буре, іржавого кольору із чорними плямками, а знизу – білувате або сіре. Щоки білі, навколо вух блідо-сірі. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою.

У самця, на відміну від самочки, на під дзьобом велика чорна пляма, яка охоплює підборіддя, горло, зоб і навіть верхню частину грудей. І «кепочка» на голові самця хатнього горобця темно сіра.

Горобець хатній

У самочки горло і голова – сірі, а над очима – бліді сіро-жовті «брови»

Горобець хатній самка

Горобець польовий

Польовий горобець не так залежить від людини. Він живе на околицях населених пунктів, біля покинутого житла, садів, поблизу посівів зернових і навіть у степу.

Польові горобці «обличчям» зовсім не схожі на хатніх.

По-перше, окрас у польових і самців, і самочок однаковісінький.

У них на голові красива шапочка каштанового кольору, а ще –  обов’язково на білих щоках є виразна чорна пляма, і навколо горла біленький комірець. Під дзьобом – чорний нагрудник значно коротший ніж у самця хатнього горобця.

горобець польовий

Ось цю галасливу зграю до сотні польових горобців я зустрів сьогодні в Куп’янську.

DSC_0286

Гніздиться польовий горобець у дуплах дерев, покинутих норах інших птахів і тварин, а в населених пунктах – під дахами будівель.

Обидва види наших горобців здебільшого “вегани”, бо харчуються рослинною їжею. І тільки навесні ловлять комах та черв’яків, саме ними вони відгодовуються після зими і лише ними вигодовують своїх пташенят.

Життя у горобців не дуже довге. В середньому близько чотирьох років, хоча орнітологи відзначали серед горобців і довгожителів, які жили до девя’ти і навіть до одинадцяти років.

Популяції горобців під загрозою зникнення

До початку XXI століття загальноєвропейська популяція хатнього горобця значно скоротилась, а в ряді країн цей вид опинився на межі зникнення.

Кількість горобців у Чехії зменшилась на 75%, у Великобританії – на 68%, причому у великих містах Британії вони практично зникли.

Причини такого криються:

– у зменшенні кількості комах під час їх періоду розмноження,

– хвороби, викликані високим вмістом пестицидів у злаках,

–  зникнення місць гніздування в містах через їх реконструкції,

– зменшення зелених міських зон і знищення дерев, що знову-таки веде до загибелі комах, необхідних для вигодовування пташенят.

Тож – бережіть те що маємо!

І горобців теж. Підгодовуйте їх взимку, а весною вони віддячать вам веселим цвірінчанням і виловом сили-силенної різних докучливих комах.

 

 

Be the first to comment on "В Куп’янську їх поки більше ніж людей"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*